Puterea datatoare de viata a dragostei

Luni, 29 iunie 09 at 01:07 Lasă un comentariu

In secolul al XVIII-lea si al XIX-lea, pruncii si copiii orfani plasati in institutii se aflau in pericol de moarte. De exemplu, Spitalul de Nou-nascuti din Florenta a internat in doua decade 15000 de copii mici. 10000 au murit inainte de a ajunge la varsta de un an. Intre anii 1862-1875 un orfelinat din Buffalo a raportat moartea a peste jumatate de rezidenti inainte de a atinge un an de viata. S-a crezut ca de vina erau anumiti microbi, asa ca s-au aplicat proceduri elaborate care sa permita ingrijitorilor sa-i supravegheze pe copii prin interactiune umana directa cat mai limitata. In ciuda mediului steril, copiii continuau sa moara. La inceputul secolului al XX-lea psihologul John B. Watson, cunoscut drept fondatorul behaviorismului, declara ca parintii (si oricine altcineva) nu trebuie sa-i sarute sau sa-i stranga pe copii la piept – acestea transmiteau microbi si provocau dependenta emotionala.

Apoi a aparut pe scena psihologul Harry Harlow. Acesta a efectuat unele experimente orginale pe primate de curand nascute pentru a vedea daca acestea aveau nevoie de dragoste sau doar de ingrijire fizica. Putea puiul sa creasca suficient in izolare totala? Aceste studii au fost nemiloase pentru primatele in cauza, dar rezultatele au fost edificatoare. Pusi sa aleaga, puii de maimuta au optat de fiecare data pentru o „mama – bucata de stofa” ce le inspira ideea de protectie materna si nu pentru „mama – fir” care ii hranea cu lapte, apeland la aceasta din urma doar pentru cateva sorbituri rapide. Prin multe experimente asemanatoare, Harlow a demonstrat ca pana puii nou nascuti ai primatelor au o profunda nevoie de dragoste, ce se poate transmite doar prin atingere.

Copiii trebuie stransi la piept, sarutati si leganati. Exista ceva tainic in aceste activitati fundamentale, ceva ce-i intareste pe copii, facand sistemele lor imunitare mai rezistente.

Lupta lui Harlow impotriva a ceea ce se credea pana atunci a schimbat pana la urma psihologia despre copii. Schimbarile rezultate in urma muncii sale au adus dragoste si viata in lumea copiilor, mai ales a celor aflati in institutii. Fara indoiala, vietile multor orfani au fost salvate.

Dragostea pe care parintii si alti ingrijitori o au pentru copii necesita un comportament altruist si de daruire. Acesta este tipul de dragoste cerut de crestinism. Aceasta este dragostea ce da cu adevarat viata. Dumnezeu sa aibe mila si sa binecuvanteze cu dragoste nou-nascutii.

din Books & Culture

Concluzie: Cu totii, inca de mici, avem nevoie de dragoste pentru a trai. Iar dragostea datatoare de viata noi trebuie sa o apriciem si acea dragoste sa incercam sa o aratam si darui in jurul nostru „Fara plata ati primit, fara plata sa dati – Mat.10:8” (fie ca dragostea lui Isus Hristos sa ne insoteasca in tot ceea ce facem -Amin?), pentru ca asa cum fiecare avem nevoie de dragoste trebuie sa o si oferim – ofera dragoste si vei primi dragoste.

Reclame

Entry filed under: Crestinism. Tags: , , , , , , , , , , , .

Biserica lui Isus Hristos Ai tu o inima noua?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Verset biblic

"Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si neprihanirea Lui, si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra." (Matei 6:33)

Y!Messenger ID

regenerarea@yahoo.com

Ultimele articole

Statistici

  • 32,278 afisari

%d blogeri au apreciat asta: