Regenereaza-te

a te regenera = a te naste din nou

Întrebare: Ce înseamnă să fii un creştin născut din nou?

Răspuns: Ce înseamnă să fii un creştin născut din nou? Biblia ne răspunde la această întrebare printr-un pasaj cunoscut care se găseşte în Evanghelia după Ioan 3:1-21. În acest capitol, Domnul Iisus Hristos îi vorbeşte lui Nicodim, un fariseu de frunte şi unul din membrii Sanhedrinului (deci un judecător al evreilor). Nicodim venise la Iisus după lăsarea serii. El a avut câteva întrebări să-I pună lui Iisus. Vorbindu-i lui Nicodim, Iisus a spus „…Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă un om nu se naşte din nou, nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu.” Nicodim L-a întrebat atunci pe Iisus: „Cum se poate naşte un om bătrân? Poate el să intre a doua oară în pântecele maicii sale şi să se nască?” Iisus i-a răspuns: „Adevărat, adevărat îţi spun că dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu. Ce este născut din carne, este carne, şi ce este născut din Duh, este duh. Nu te mira că ţi-am zis: ‘Trebuie să vă naşteţi din nou’….” (Ioan 3:3-7).

Literal, expresia „născut din nou” are sensul de „născut de sus.” Nicodim avea o nevoie reală. El simţea nevoia unei schimbări a inimii sale, o transformare spirituală. Naşterea din nou, fiind o a doua naştere, este un act al lui Dumnezeu prin care viaţa veşnică este atribuită persoanei credincioase (2 Corinteni 5:17; Tit 3:5; 1 Petru 1:3; 1 Ioan 2:29; 3:9; 4:7; 5:1-4, 18). Evanghelia după Ioan 1:12,13 indică faptul că expresia „născut din nou” are de asemenea semnificaţia de a „deveni copii ai lui Dumnezeu” prin credinţa în Numele lui Iisus Hristos.

Întrebarea care în mod logic se pune este „De ce are nevoie o persoană să se nască din nou?” Apostolul Pavel în Epistola către Efeseni 2:1 spune: „Voi eraţi morti în greselile şi păcatele voastre…” Când se adresează romanilor, apostolul le scrie astfel: „Căci toţi au păcătuit, şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu.” (Romani 3:23) Aşadar, o persoană are nevoie să fie născută din nou pentru a avea păcatele iertate şi pentru a avea o relaţie personală cu Dumnezeu.

Dar cum are loc această naştere din nou? Efeseni 2:8,9 spune: „Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.” Atunci când o persoană este „mântuită,” el/ea este născut(ă) din nou, fiind o persoană înnoită spiritual, şi este din acel moment un copil al lui Dumnezeu ca urmare a naşterii din nou. Credinţa în Iisus Hristos, Cel care a plătit pedeapsa păcatelor noastre când a murit pe cruce, înseamnă de fapt “naşterea din nou” din punct de vedere spiritual. „Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă…” (2 Corinteni 5:17a).

Dacă nu ai crezut niciodată în Domnul Iisus Hristos ca Mântuitor personal, eşti gata să răspunzi Duhului Sfânt care îi vorbeşte acum inimii tale? Tu ai nevoie să fii născut din nou. Doreşti tu chiar astăzi să spui rugăciunea pocăinţei şi să devii o nouă persoană în Hristos? „Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu; născuţi nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu” (Ioan 1:12-13).

Dacă doreşti să Îl accepţi pe Iisus Hristos ca Mântuitor personal şi să fii născut din nou, iată o rugăciune simplă care te va ajuta. Totuşi ţine minte: rostirea acestei rugăciuni sau a oricărei alte rugăciuni nu te va mântui. Numai credinţa în Hristos te poate mântui de păcate. Această rugăciune este numai o modalitate de a-ţi exprima către Dumnezeu credinţa ta în El şi de a Îi mulţumi pentru că ţi-a dăruit mântuirea. “Doamne, ştiu că am păcătuit împotriva Ta şi că merit pedeapsa. Însă Iisus Hristos a luat pedeapsa pe care o meritam eu astfel ca eu să pot fi mântuit prin credinţa în El. Mă întorc acum de la păcatele mele şi îmi pun întreaga mea credinţă în Tine pentru mântuire. Îţi mulţumesc pentru harul Tău minunat şi pentru iertarea de păcate – darul vieţii veşnice! Amin!”

Dovezile nasterii din nou:

a)    Credinta 1 Ioan 5:1,4

b)   Iubirea 1 Ioan 4:7

c)    Viata 1 Ioan 2:29

Concluzie.

Nasterea din nou este :

-O inima noua

-O cale noua

-Un duh nou

3 comentarii Add your own

 • 1. veronica (violeta)constantin  |  Marți, 9 martie 10 la 11:52

  BINECUVANTAT SA FIE DOMNUL,ca ne-a dat o viata noua,un DUH nou,si o inima noua

  Răspunde
  • 2. Mihail-Nicolae stanca  |  Marți, 11 mai 10 la 16:28

   Sora Veronica, esti un suflet fericit, daca traiesti zilnic cele trei dimensiuni duhovnicesti, enumerate corect de tine, in interventia de fata; de vei pastra mereu vie, in cugetul tau tot mai despatimit clipa de clipa si ceas de ceas, inclusiv noaptea cand dormi, rezultatele duhovnicesti in trup si-n inima-ti duhovnicesca nu vor intarzia sa apara; banuiesc ca ai un duhovnic, care sa-ti dea bincuvantare pentru un astfel de parcurs.
   Viata noua, este darul Jertfei pe Cruce a Fiului lui Dumnezeu Intrupat si suntem datori sa o experiem pana la echivalentul uman al Schimbarii la Fata, a Domnului Iisus Hristos.
   Duhul nou, ni l-a trimes la Cincizecime si este cu noi pana la sfarsitul veacurilor; acest Duh este necontenit prezent in Oceanul de energii Necreate, ce ne inconjoara de pretutindeni si care abia asteapta gesturi hristice constiente, pentru a ni se darui, spre impropriere.
   Inima noua, este perceptibila pe masura ce Inima lui Hristos ajunge in madularele noastre tainice, prin impartasire de ea si experiere, pe masura despatimirii noastre. „Din inimile voastre (cele duhovnicesti) scoateti cele bune si cele rele” (citat din memorie), ne spune Domnul Iisus (v. Luca 21,34).
   Domnul, Cel care ne-a asigurat ca Imparatia Cerurilor este in noi, sa ne calauzeasca pasii duhovnicesti, pe cararea cea ingusta, ca sa marturisim, in tot locul si ceasul ca El este ” Calea, Adevarul si Viata” noastra in vecii vecilor, Amin1
   Cu dragoste fratesca, Mihail

   Răspunde
 • 3. alex pop  |  Miercuri, 24 martie 10 la 21:57

  Pocainta este o porunca a lui Dumnezeu pentru toti oamenii, (Fp. Ap. 17:30-31.) Totusi noi avem libertatea de a alege, Dumnezeu nu abuzeaza de ea, ci El asteapta, aratandu-si in fiecare zi dragostea sa mare pentru mine, pentru tine si pentru toti cei care vor mai veni. Dumnezeu bate la usa inimii tale, deschide-i cata vreme se mai poate. Un prea tarziu nu mai ajuta la nimic.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


%d blogeri au apreciat: